En länga röda radhus på Vattentornsgatan, Göteborg

Våra hus

Radhusen på Vattentornsgatan är praktiska och flexibla. Det finns två olika hustyper: vanliga tvåplanshus och suterränghus. När husen byggdes 1976 erbjöds en mängd tillval, vilket förklarar de skiftande planlösningarna.

Tvåplanshusen

De allra flesta husen på Vattentornsgatan är av denna typ. Entrévåningen innehåller hall, toalett, tvättrum med tvättstuga, kök och vardagsrum. I en del hus är vardagsrummet avstyckat för att få ytterligare ett sovrum. Trädgården nås via en altandörr i vardagsrummet, och på entrésidan finns ett förråd.

På övervåningen finns antingen två sovrum och allrum, eller tre sovrum och hall. Här finns även badrum och en stor och praktisk klädkammare.

Ytan är 123 kvadratmeter.

Suterränghusen

Tre av längorna på Vattentornsgatan består av suterränghus. Entrévåningen är identisk med tvåplanshusen, men sovrummen finns här istället en trappa ner. I vardagsrummet finns en fransk balkongdörr - men vissa hus har byggts till med en riktig balkong.

På undervåningen finns antingen två sovrum och en gillestuga utan fönster, eller tre sovrum (av vilka ett saknar fönster). Även badrummet saknar fönster. Utgången till trädgården går genom ett av sovrummen.

Den egentliga ytan är lika stor i suterränghusen som i tvåplanshusen, men eftersom delar av nedervåningen saknar fönster räknas inte all yta med. Ytan för suterränghusen blir därför 107 + 9 kvadratmeter.

Värme och vatten

Uppvärmningen sker med direktverkande el, och varje hus har sin egen mätare. En del hus har installerat en luftvärmepump. Vattenförbrukningen mäts centralt, och avgiften fördelas av kassören på de olika husen efter inrapporterad avläsning av de boendes egna mätare.

Fasad

På entrésidan har husen träpanel, och på trädgårdssidan underhållsfria betongelement belagda med gul marmorkross.

Ägande

Vi äger våra tomter och hus, och belastas alltså inte av arrendeavgift. Taken ägs dock av samfälligheten gemensamt, vilket innebär att eventuella reparationer av taken bekostas ur en gemensam underhållsfond. En trygg lösning för hela området!

Gemensamma ytor

I vårt område finns två nyligen renoverade lekplatser och ett grönområde. Dessa områden, liksom belysningen längs de bilfria vägarna inom området, ägs och sköts gemensamt av samfälligheten. Alla husägare blir automatiskt medlemmar i samfällighetsföreningen, och på årsmötet har alla hus en röst. Vid årsmötet väljs en styrelse, som sköter frågor som kommer upp under året. De olika längorna tar hand om städningen i varsitt område. Snöröjning köper vi in tillsammans. Ibland finns även speciella arbetsgrupper.

Garage och parkeringsplatser

Till varje hus hör en parkeringsplats. Platsen följer normalt med huset vid en försäljning. Det finns ett antal platser i garagelängor, och ett antal utomhusplatser med el. Det finns också utomhusplatser utan el. För hushåll med två bilar kan det ibland finnas möjlighet att hyra en extra parkeringsplats. Det är dessutom fri parkering på Vattentornsgatan (24 timmar på vardagar samt hela helgerna).

© Copyright Kvarteret Brevbärarens Samfällighetsförening 2009
Har du synpunkter på webbplatsen? Kontakta styrelsen.